Gülşah Özdemir

Tiyatro




1998 yılında Antalya Belediye Tiyatrosu bünyesinde amatör olarak tiyatro çalışmalarına başladı. Alaylı olarak başladığı tiyatro hayatını Gösteri Sanatları Merkezi’nde aldığı yönetmenlik ve oyunculuk eğitimi ile devam ettirdi. Bu eğitimlerin yanısıra, oyunculuk, yönetmenlik ve yazarlık alanında, pek çok ulusal ve uluslararası atölye ve seminere katıldı.
2004 yılında yazdığı ilk çocuk oyunu “TEMBEL KAŞIĞIN OYUNU” Üsküdar Belediye Tiyatrosu’nda sahnelendi. 2005 yılına kadar özel tiyatrolarda ve belediye tiyatrolarında oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak görev yaptı. 2005 yılında TİYATRO HAYALİ’yi kurdu. Tiyatro Hayali çatısı altında kendi yazdığı “ÖSS Gençliği”, “Kardeşin mi Var Derdin Var”, “Tembel Kaşığın Oyunu”“Cadı Teyze’nin Oyunu”, “Tarihin Şiirli Sayfalarında Kadın”, “Hayalbazlar”, “Eyvah!” ve katılımcı tiyatro olarak tanımladığı “Benimle Oynar mısın?” adlı oyunları yazdı ve sahneledi. Kendi oyunlarının yanı sıra gelenek tiyatrosunun klasik metinlerinden “Telgrafçı” adlı oyunu ve derlemesini yaptığı “Tanıdığınız Temiz Bir Deniz Var mı?”  adlı oyunu sahneye koydu.
2005 yılında, Akis Yayınları için derlemesini yaptığı ilk kitabı “Kaynana Kullanma Klavuzu”, 2006 yılında ise “Türkçe Erkek Sözlüğü” ve “Türkçe Kadın Sözlüğü” yayınlandı.

2007-2008 yıllarında İ.T.Ü Devlet Konservatuarı tarafından hazırlanan “Türkü Türkü Türkiye’m” adlı tiyatral halk müziği konserinin drama metinlerini yazdı ve yönetmenliğini yaptı. Aynı yıllarda Mask-Kara Tiyatrosu ile çalışmaya başladı; oyunculuk, yardımcı yönetmenlik, Tiyatro Gazetesi’nde yazarlık ve Çocuk Tiyatrosu sayfasının editörlüğünü yaptı. 2008 Yılında Çağdaş Drama Derneği ile tanışarak Yaratıcı Drama eğitimi almaya başladı.




2006-2008 yılları arasında, henüz sahnelenmemiş olan “Nina’nın Rüyası, “Hayal Gezegenindeki Masal”, “Küresel Şaşırma”, “Adem Olan Anlar” ve “Sahibinden İkinci El Kadınlar” adlı tiyatro oyunlarını yazdı.  “Nina’nın Rüyası” adlı oyunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları repertuvarına alındı.

2007-2009 yıllarında “ADEM’İN KİRAZ AĞACI”, “NİNA’NIN RÜYASI”, “SİHİRLİ AĞAÇ ORMANI” adlı çocuk kitaplarını, “OYUN FABRİKASI” adlı çocuk programı formatı ile, “LUNAPARK”, “TOMURCUKLAR” adlı çocuk dizilerini, “CANCAN” adlı animasyon film senaryosunu, “AŞK MASALI”, ‘’KÜL’’ adlı sinema filmi senaryolarını ve bir çok dizi ve film hikayesi ve senaryosu yazdı. Aynı yıllarda “KAVUKLU” dergisi için tiyatro yazıları yazdı.

2009 Yılında Kültür Bakanlığı’nın maddi katkıları ile hazırladığı, Yılmaz Onay’ın yazdığı Prometheia adlı oyunun yapımcılığı ve oyunculuğunu üstlendi. Aynı yıl, Yılmaz Onay’ın sahneye taşıdığı ‘’Karadul Efsanesi’’ ve Tamer Levent’in sahneye taşıdığı ‘’Yalancının Resmi’’ adlı oyunların yönetmen yardımcılığını yaptı.

2010-2011 yıllarında TRT Avaz için tasarladığı Yansıma adlı belgesel programı yayınlandı. Tasarladığı iki belgesel projesinin koordinatörlüğünü ve metin yazarlığını yaptı ve bu çalışmaları ile Padavan adı prodüksüyon firmasının kurucuları arasına katıldı; Meyve Mirası adlı belgesel filmin yardımcı yönetmenliğini ve metin yazarlığını yaptı. Aynı dönemde TMC Yapım firması için dizi yazarlığı yaptı.Yayın hayatına tekrardan başlayan Tiyatro Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yapmaya başladı, halen tiyatro yazıları ve senaryo yazmaya devam etmekte aynı zamanda da  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile ‘’Türkiye’de Şekspir Olmak’’ adlı belgesel filminin yönetmenliği ve metin yazarlığını yapmaktadır.

Gülşah Özdemir, Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği, Birleşik Oyuncular Meslek Birliği ve Tiyatro Oyuncuları Derneği üyesidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder